När jag arbetade som aupair i samhället Cheadle, Manchester, köpte "min" familj hem bagels på söndagarna. Familjen var judisk (se nedan).
För mig var det en högtidsstund då bagels är goda samt var det enda bröd som gav lite tuggmotstånd. I hemmet fanns annars enbart rostbröd/toast.
Enligt Wikipedia, om bagelns historia: Brödet tros ha uppkommit i Centraleuropa, förmodligen Kraków, Polen, på 1600-talet och sedan spridits över världen av judiska emigranter. Det här receptet tillägnar jag min kära vän Carina Frisk som även hon, samtidigt som jag, var aupair i Cheadle! <3

Ingredienser
- 25 g jäst
- 5 dl ljummet vatten, max 37 grader
- 1 msk ljus sirap
- 2 tsk salt
- 13 dl vetemjöl
Till kokning
- 2 liter vatten
- 2 msk strösocker
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten, sirap, salt och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig och ganska fast. Låt jäsa övertäckt 1 tim. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i 12 lika stora delar. Rulla ut varje del till ca 30 cm långa längder, något smalare i ändarna. Lägg ihop till kransar och fäst ändarna om varandra. Lägg dem på mjölat bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta ca 20 min. Sätt ugnen på 225°. Koka upp vatten och socker i en vid kastrull. Lägg i 3-4 kransar och låt sjuda ca 3 min. Vänd dem ett par gånger under tiden. Ta upp kransarna med hålslev och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Låt svalna på galler.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar