torsdag 30 oktober 2014

Nötkolapaj

Till helgen kommer vänner! Vi ska bjuda på trerätters och det ska bli kul att göra tre rätter som vi inte gjort eller smakat förut. 
Typiskt mig! Kan ju bli bra Eller inte!
Kolapajen är klar. Den är späckad med nötter och smeten smakar knäckigt, precis som jag gillar :) Enkel att göra och förhoppningsvis jättegod. 

Inga pumpor eller skelett här inte och framförallt inga spindlar i nät HU! Punpor brukar jag så själv men i år blev det inga så vi får vara utan! Har ju en i keramik som får duga....

Trevlig allhelgonahelg på er!






  • Pajskal
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1 msk strösocker
  • 200 g kylskåpskallt smör

  • Fyllning:
  • 100 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 3 msk vetemjöl
  • 200 g hasselnötter
  • 200 g mandel
  • 100 g pumpakärnor



  • Finfördela smöret i mjölblandningen till en smulig deg. Tryck ut degen i en rund pajform med löstagbar kant, cirka 20 centimeter i diameter. Ställ in i frysen medan fyllningen förbereds. Grädda därefter pajskalet i ugnen 10 minuter.
  • Fyllning
  • Smält smör, socker, sirap och mjöl i en kastrull. Låt koka cirka 5 minuter. Hacka nötterna och mandeln grovt och vänd ner dem och fröna i kolasåsen. Häll fyllningen i pajskalet och grädda ytterligare 10 minuter.
  • Låt kakan svalna minst 15 minuter och servera med vaniljglass eller en klick vispad grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar